Kanuni Sultan Suleyman Turbesi


kanuni sultan suleyman
Suleymaniye Camii avlusunda yer alır. Kanuni Zigetvar Savaşı'nda 72 yaşında ölmüş. Ordu karışmasın diye ölümü gizlenmiş, iç organları orada bir yere gömülmüş, cesedi İstanbul'a getirilmiş.
Süleymaniye'de üçüncü defa cenaze namazı kılınmış. Macaristan'da bir makam türbesi yaptırılmış fakat daha sonra bu türbe yıkılmış. İstanbul'daki türbesini oğlu 2.Selim yaptırmış. Türbe sevgili mimar Sinan'ın eseri. 

Türbede Kanuni'den başka 2.Süleyman, 2.Ahmet ve hasekisi Rabia Sultan, Kanuni'nin kızı Mihrimah sultan, 2.Süleyman'ın annesi Saliha Sultan ve 2.Ahmet'in kızı Asiye Sultan gömülmüştür. Ve daha birçok kişinin mezarı da bu külliye de yer alıyor.

Kanuni Hürrem öldüğünde biricik aşkı için buraya türbe yaptırmış, sevgili karısının adına birçok da hayır işleri yaptırmış. Belli ki bu dünya da birlikte olduğu karısının öbür dünyada da yanında olmasını istemiş. Ne aşk imrenmemek elde değil. Marifet Hürrem'de değil dünyaya hakim ve onca kadın elinin altındayken bir kadına sadık kalabilen bu koca yürekli adamda bence. 

Saçma sapan yapılan, Osmanlı düşmanı olan şu an yayınlanan dizisinden değil bir sürü kitaptan öğrendiğim Kanuni zamanının gerçeği Hürrem kocasını seviyormuş ve Kanuni de bu sevginin hakkını fazlasıyla vermiş. Marifet çirkin olduğu söylenen Hürrem'de değil kalbi zengin, iradeli, adaletli Süleyman'dadır. Hürrem' de sanıldığı kadar kötü birisi değil. Kocasını o kadar mutlu etmiş ki adam seferlerde başarılı olmuş. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardırın kanıtı bu çift. Kadının ülke zararına bir şeyi olmamış. Osmanlının ilk zamanlarındaki Olivera Despina'nın ve Hürrem'den sonra gelen Nurbanu, Safiye, Kösem Sultan gibilerin kocalarına ve ülkeye verdikleri zararlar göz önünde bulundurulursa Hürrem' e melek denilebilir. Ayrıca çok da hayır işlemiş, Haseki semtini ve Haseki Hastanesini, birçok camiyi, hamamı o yaptırmış. Allah günahlarını affetsin.

Kanuni'nin turbesinin fotoğrafını çekmedim. Yukardaki bahçedeki kime ait olduğuna dikkat etmediğim bir mezar. Aşağıdaki de galiba Hürrem Sultan'ının ki.


hurrem sultan turbesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder