Kaptanı Derya Kılıc Ali Pasa Camii


kaptanı derya

Sık sık önünden geçtiğim bu camide sonunda bir ikindi namazını kılmak kısmet oldu. Allah yaptıranlardan ve yapımında emeği geçenlerden razı olsun inşallah.
Sadece bizde değil dünya denizcileri arasında da ilk sıralarda yer alan denizcilerden Kılıç Ali Paşa namını sürdürmek için bir cami yaptırmak ister.
Sultan 3.Murat’a arzusunu bildirir Sultan’sen deryalar serdarısın git camini deryanın üzerine kur’deyince bir ilk gerçekleşir. Tophanede deniz doldurulur ve üzerine bu güzel  camii yapılır. Mimar Sinan üç kaptanıderyaya aynı sahil boyunca üç güzel camii yapar ilki bu camii diğerleri ise Kasımpaşa da Piyale Paşa Camii ve Beşiktaş ta Sinan Paşa Camiileridir.
Bizim adını bile bilmediğimiz bu ünlü denizcimiz ile İtalyanlar övünüyormuş. İtalyadaki bir kasabanın en büyük meydanına  Kılıç Ali Paşa’nın heykelini yapmışlar. Biz Türk milleti hangi değerli insan ile övündük ki. Değerlileri ezip işe yaramazları baş tacı yapmakta üstümüze yok. Tabii Osmanlı zamanında öyle değilmiş ondan 600 yıl hüküm sürdü demekki.
Garip bir olayı daha bu camii sayesinde öğrenmiş bulunuyorum. Çocukluğumda okuduğum ünlü dünya klasiği ‘Don Kişot’ kitabının yazarı Cervantes de o sırada esir olarak Kılıç Ali Paşa’nın eline düşmüş  ve bu caminin inşaatında çalışmış. Birkaç sene camii inşaatında çalıştıktan sonra sahibi onu azat etmiş ve İspanya’ya dönmüş. Bakar mısınız bu güzel camimizin inşaatında dünyaca ünlü bir yazar da amelelik yapmış ve biz bunu bilmiyoruz.
Camii ile ilgili bir de efsane var. O zamanlar Kırk gün sabah namazını fasılasız bu camide kılanların Hızır aleyhiselamı göreceğine inanılıyormuş. Ve bu yüzden sabah namazları çok kalabalık oluyormuş. Tabii bu bir efsane efsanelere inanmayalım ama efsanesiz de kalmayalım diyelim ve yazımıza burada son verelim. Başka bir camii gezisi yazımda buluşmak dileğim ile J sevgi ile kalın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder