Çanakkale de de bana namaz kılmayı kısmet ettiği için Rabbime ne kadar şükretsem az.
Rabbime şükürler olsun. Şehitlerimizden Yahya Çavuş adına yapılmış minik bir camii. Camiden çıkınca yokuş yukarı gittiğinizde bir de güzel bir müze var.
Caminin yapımına 1996'da başlanmış, 1 yıl sonra ilk katı ibadete açılmış, 2000 yılında da camii tamamlanıp şu andaki konumuna gelmiş.
Camii yaklaşık 450 metrekarelik alana kurulmuş.Bir röportajda Yahya Çavuş Camisi'nin imamı Metin Güvenir ''700-750 kişi aynı anda namaz kılabiliyor. Çanakkale insanı, buranın şehitler diyarı olması nedeniyle oldukça duyarlı. Onun için Çanakkale'deki birçok caminin ismi Çanakkale Savaşları'ndan esinlenilerek verilmiş. İşte bu duyarlılıktan dolayı camimizin adını da Çanakkale Savaşı kahramanlarından Yahya Çavuş'un ismi verilmiş, kahramanımızın isminin yaşatılması amacıyla'' diye açıklamada bulunmuş.
Ezineli Yahya Çavuş Kimdi
Her biri ayrı cephelerde, vatan uğruna çarpışarak, şehit düşen kahramanlardan sadece biri olan Ezineli Yahya Çavuş`un hikâyesi, günümüzde torunlarına onurlu bir geçmiş bıraktı.
Balkan Savaşı’na katıldıktan sonra yaşanan yenilginin acısını yüreğinden atamayan Ezineli Yahya Çavuş, 1.Dünya Savaşı için seferberlik ilan edilince, savaşa gönüllü olarak yazıldı.
Yahya Çavuş, Çanakkale Cephesi’nde, 9.Tümen, 26. Alay, 3.Tabur, 10. Bölük ikmal eri olarak 45 askerin başında 25 Nisan 1915`te Seddülbahir`deki Ertuğrul Koyu savunmasında büyük bir kahramanlık örneği gösterdi.
25 Nisan 1915`te çıkarma başlarken kendisi ateş etmeden hiç kimsenin ateş etmemesi yönünde askerlerine emir veren Yahya Çavuş, ağır makineli tüfeği, havanı ve topu olmadan, eski piyade tüfekleriyle 14 saat boyunca kendi birliğinin 10 katı büyüklüğündeki İngiliz bölüğünün sahile çıkmasına izin vermedi. Yahya Çavuş ve emrindeki 30 Mehmetçik, gösterdikleri bu başarılı savunmayla İngiliz askerinin cesaretini kırdı.
Kıta Çavuşu olduğu halde, Ertuğrul Koyu`nu savunan 10. Bölüğün 1. Takım Komutanı olan Ezineli Yahya Çavuş, akşama doğru siperleri düşman donanması tarafından atılan bombalarla tahrip olunca, sağ kalan erlerini yedek mevzilere çekti.
Ertuğrul Tabyası`nın düşman tarafından kuşatıldığını gören Yahya Çavuş, askerlerine hücum emri verdi. Yahya Çavuş, süngü süngüye yapılan mücadelenin ardından sağ kalan 8-10 askeriyle “mahcup bir edayla” sargı yerine gitti.
Burada Tabur Komutanı Binbaşı Mahmut Sabri Bey`e, “Alnımızdaki Balkan Harbi lekesini silmeden istirahat etmek bize haramdır, göreve hazırım” diyen Yahya Çavuş, vatanı için yaptığı mücadelesini geceli gündüzlü sürdürürken, 5 Haziran 1915`te Zığındere mevkisinde bir süngü hücumunda 28 yaşında şehit düştü.
Yahya Çavuş Şehitliği’ndeki şu dörtlük Yahya Çavuş’u ve takım arkadaşlarının kahramanlığını veciz şekilde anlatmaktadır:
“Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş’tular
Tam üç alayla burada gönülden vuruştular
Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri
Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular.”
Caminin yeri: Yahya Çavuş Şehitler Camii
Kaynaklar:
halilbuyukerol
canakkaleili
zaman.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder