Emirgan Korusu


Doğma büyüme İstanbullu olduğum halde ev-okul/ ev-iş hayat tarzını yıllarca kendi isteğim ile benimsemiş olduğumdan dolayı gezmediğim o kadar çok yeri var ki güzel İstanbul’umun.

Son birkaç yıldır elimden geldiğince keşfetmeye başladım. Emirgan Korusu’da gitmeyi planladığım yerler arasındaydı, Hamdolsun Rabbime bu yıl bu güzel doğa harikasında güzel bir günü geçirmeyi bana kısmet etti. 

Emirgân Korusu  İstanbul'da Sarıyer ilçesi'nde yer alan bir koru, belediyesini tebrik ediyorum bakımlı ve çok güzel ayrıntılar düşünülmüş.İstanbul Boğazı kıyılarında, Emirgân-İstinye semtleri arasında yer alıyor. İstanbul Boğazı kıyısında, 47.2 hektarlık bir alanda sırtlar ve yamaçlar üstüne yayılmış. Çevresi yüksek duvarlarla çevrilmiş durumda.

Koru, 17. yüzyılda Osmanlı padişahı IV. Murad tarafından İranlı Emir Güne Han'a armağan edilmiştir. Daha önce Feridun Bahçeleri olarak anılan bölge bundan sonra Emirgân Korusu olarak anılmaya başlanmıştır. Yüzyıllar boyunca pek çok kez el değiştirmiş, 19. yüzyılda Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa'ya verilmiştir. 1871-1878 yılları arasında koru içinde 3 köşk yaptırılmıştır. Günümüze de ulaşan bu köşkler Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk olarak adlandırılmaktadır. 1940 yılında dönemin İstanbul belediye başkanı Lütfi Kırdar'ın girişimiyle kamulaştırılıp park olarak düzenlenerek halka açılmıştır.
2006 yılından itibaren her yıl Nisan ayında Lale Festivali düzenlenmektedir.

Emirgan Korusuna Nasıl Gidilir

İETT nin sahil yolundan Sarıyer’e giden tüm otobüslerini kullanabilirsiniz.
Kabataştan: 25E, 40T, 22RE
Taksimden: 40, 42T, 40T

 Emirgan Korusu İcin Harita

İsterseniz yiyeceklerinizi yanınızda götürüp piknik yapabilirsiniz. İsterseniz büyük göletin yanındaki Beltur Büfeden yiyip içebilirsiniz. Veya Köşklerden birinde yemek yiyebilirsiniz.

Yapay biyolojik göletler ve içinde yüzen balıklar, kuğular, kaplumbağalar...


 Birçok yerde sincaplar, kertenkeleler, serçeler... görebilirsiniz.

gol




Çocuklar için birbirinden güzel çeşitli oyun alanları var.


cocuk parkları

Hazırladığım videoyu izlemek için tıklayınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder