Kalenderhane Camii


vezneciler


Vezneciler Metro çıkışının yakınındaki güzel camimiz, kiliseden camiye çevrilmiş camilerimizden bir tanesi.

Muhteşem mimarisi görülmeye değer. Diğer camiilerden farklı olarak ücretsiz çay ve su ikramı yaptıklarını farkettim. Camii imamını tebrik ediyorum. Diğer camilerde olmayan bir başka artısı da insanların alması için konulmuş çok sayıda ücretsiz dini kitabın olması. Allah razı olsun. Her camimizde bu tarz incelikler düşünülmeli ki islamın cömertliğini herkes görsün. 

Fatih Sultan Mehmed İstanbul’u aldıktan sonra bu kiliseyi, ordudaki kalender adlı dervişlere tahsis ettiği için mekân Kalenderhane olarak anılır. 18 yy.da Babüssaade Ağası Maktul Beşir Ağa tarafından camiye çevrilmeden önce kilise ve daha önceki dönemlerde manastır olarak kullanılmıştır. Saray hamamından, komnen kiliseye, sonra bir zaviyeye, daha sonra küçük bir camiye çevrilen mekân, İmparatorluğun çöküşüne doğru harap bir hale gelmiş ve caminin minaresi 1930 yılında yıldırım çarpması sonucu yıkılmış, 1966 yılından 1972 yılına kadar süren onarım sonrası tekrardan ibadete açılmıştır. Ayrıca tarihi yapı; 1966 ve 1975 yılları arasında Harvard Üniversitesi ve İTÜ işbirliği ile ayrıntılı bir kazı çalışmasına da sahne olmuştur.

Kalenderhane Camisi’nin ana mekânına, tonozlarla örtülü narteksten girilmektedir. Ana mekânın ortası pandantifli kubbeyle örtülüdür ve bu ana kubbe, beşik tonozlarla desteklenerek tavan örtüsü ortaya çıkarılmıştır. Caminin duvarları taş ve tuğla karışımıdır. İç duvarlar renkli mermer kaplama ve kabartmalarla süslenmiş olan yapı ibadete açık olup, aynı zamanda yerli ve yabancı konukların da uğrak yeridir.
istanbul

Videoyu izlemek için tıklayınız.

Hotel Rezervasyon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder