Hassta Etme Adamı

Süheyl ve Behzat Uygur kardeşlerden güzel bir oyun.

İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı


tiyatro
Kesinlikle harika bir oyundu. Oyunun isminden dolayı sıkıcı bir oyun izleyeceğimi düşünerek oyuna gittim.

Kanuni Sultan Suleyman Turbesi


kanuni sultan suleyman
Suleymaniye Camii avlusunda yer alır. Kanuni Zigetvar Savaşı'nda 72 yaşında ölmüş. Ordu karışmasın diye ölümü gizlenmiş, iç organları orada bir yere gömülmüş, cesedi İstanbul'a getirilmiş.

Süleymaniye Camii

suleymaniye camii

Sevgili Mimar Sinan'ın kalfalık eseri. Her eserindeki gibi taşı mükemmel bir hale getirmiş. Mimar Sinan eserlerine hayran olmamak elde değil. O zamanın imkanlarıyla bu zamanlarda yapılanlardan yüz kat daha güzel eserler ortaya çıkarmış. 

4 minaresinin olmasının nedeni; Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah olması. 

4 minarede on şerefe olmasının nedeni ise;Kanuni'nin Osmanlı'nın onuncu padişahı olması.

Mimar Sinan, camide verilen vaazı iyi duyulabilmesi için akustik üzerinde çalıştı. Bunun için Anadolu da turşu küpü olarak kullanılan 65 küpü camide kullandı.

Suleymaniye Caminin diğer bir özelliği de o zamanlar aydınlatma mum ile yapıldığından cami islenmesin diye Mimar Sinan camiye is odası eklemiş, kandillerden çıkan isin akımla yaptığı dört pencereden dışarı çıkmasını sağlamıştır. Odada biriken isle de mürekkep yapılmış o mürekkeple de o günün siyasi, dini ve idari tüm fermanları yazıldı.Sebebi ise bu mürekkeple yazılan yazıların üzerine bir şey dökülse bile yazı kaybolmuyordu.

Örümcek ağına karşın 300 tane deve kuşu yumurtası koydurmuş.Bunu sebebi yüzyıllar sonra ortaya çıkmış deve kuşu yumurtasının kokusu haşereleri uzak tutar. Bunlar zaman içinde kırılmış veya çalındığı için çok azı günümüze kalmış.

İstanbul'daki tüm camiler gibi bu camide boştu. Az bir cemaatle ikindi namazını kıldık. Camiler sadece cumalarda dolduğu halde Çamlıca Tepesindeki ağaçların kesilip oraya da camii yapılması da enteresan bir konu.

istanbul_suleymaniye_camii

Suleymaniye Camii bitişiğindeki türbeler kısmındaki türbelerden bazıları.

Yavuz Bahadıroglu Tarih Okumaları

tarih

Yakın Tarihte Din Devlet İlişkisi ve Ayasofya konulu söyleşide ünlü tarihçi Yavuz Bahadıroğlu' nun bilgilerinden faydalandık. Bilgiyi espiri ile harmanlayıp, nur yüzünü de ilave ederek hoş bir söyleşi sundu.