Galata Mevlevihanesi

mevlevi
 
Galata Mevlevihanesi İstiklalden Galata Kulesine doğru inen yolun solundaki güzel bir müzemiz. Bazı akşamlarda sema gösterileri de yapılıyor.

1941 yılında İskender Paşa tarafından yaptırılmış, ilk şeyhi Semai Mehmet dede imiş. Bazı onarımlardan sonra külliye haline gelmiş. 25 Ekim1925’ de tekkelerin kapatılması ile burası da kapanmış. 1975 de Divan Edebiyatı Müzesi adıyla ziyarete açılmış. 2011 yılında ise Galata Mevlevihanesi olarak hizmet vermeye başlamış.

Galata Mevlevihanesi ve  Sema
500 yıldan beri Galata Mevlevihanesi'nde semazenler gerçek aşkı ararlar. Semazen semasıyla aklını birleştirir. Var olmanın temel şartı dönmektir Aşkla yücelip nefsini terk eder. Hakta yok olur, olgunluğa erer ve kâmil bir insan olarak tekrar kulluğa dönerler.
Sema töreni 7 bölümdür. Birinci bölüm "Nat-ı Şerifle başlar. Peygamberimizi methetmek, Ondan önceki peygamberleri ve Tanrıyı methetmek demektir. Bu methiyeden sonra bir kudüm darbesi ile Tanrı'nın "Kün" ol emrini temsil edilir. Üçüncü bölümde her şeye can veren "Nefes"i temsil eden bir ney taksimi duyulur. Dördüncü bölümde Semazenler birbirine üç kez selam vererek peşrev eşliğinde daire şeklinde yürüyüşe geçerler. Birinci turda "Allah kendini dile getirmek için kainatı yarattı ama hiç birisi Allah'ı dile getiremedi". İkinci turda "Tabiatı yarattı, oradan da dile gelemedi". Üçüncü turda "Hayvanları yarattı ama ordan da hiç biri dile getiremedi". Sonraki bölümde Semazenler siyah hırkalarını çıkartır ve manen ebedi aleme doğarlar. Başındaki sikke semazenin nefsinin mezar taşı, tennuresi nefsinin kefenidir. Gerçeğe dönmüştür artık. Kollarını çapraz bağlayarak "Bir" sayısını temsil eder. Böylece Tanrının birliğine şahadet eder. Şeyh efendinin elini öperek Semaya girme iznini alır ve Sema başlar. Semaya başladıktan sonra sağ el yukarı, sol el aşağı dönük olacak şekilde "Hak'tan alır halka veririz" anlamında kollarını iki yana açar. Sema sırasında yerle teması kesmeden sola doğru döndürülen sol ayağa 'direk', havadaki sağ elin de yardımıyla vücudu sola döndüren havadaki sağ ayağa 'çark' denir. AL! hecesiyle kalkan sağ ayak, 'LAH' hecesiyle çarkı tamamlayarak "ALLAH" diyerek yere basar.
Sema dört Selam'dan oluşur. Birinci Selam, insanın bilgiyle gerçeğe doğarak Yüce Yaradan'ını ve kendi kulluğunu idrakidir... İkinci Selam, insanın yaratılışından dolayı Tanrının kudreti karşısında hayranlık duymasıdır... Üçüncü Selam, insanın hayranlık ve minnet duygusunun "aşk"a dönüşmesiyle, aklın "aşk" a kurban oluşudur. Bu tam teslimiyettir...Dördüncü Selam insanın manevi yolculuğunu tamamlayıp, kaderine razı olarak, yaratılıştaki görevine, kulluğa geri dönmesidir. Altıncı ve yedinci bölümlerde okunan dualarla ve Kur' an tilâvetiyle Semâ töreni sona erer.
Müzenin Bölümleri
Bahçede Şeyh Galip Türbesi ve Halet Efendi Türbeleri bulunuyor. Daha bir çok mezarın da bulunduğu bahçede bir çok da kedi var.
turbe
 
Cümle kapısı kitabeleri, giriş kapısının solunda. Hamuşan Sessizler(susmuşlar)yerinde birçok mezar var.
mezar
Müze içinde çeşitli müzik aletleri, birkaç tane farsça Mesnevi, Mesnevilikle ilgili bilgilerin olduğu levhalar, kap kacaklar, giysiler sergilenmekte.
Semahane de belirli günlerde sema gösterileri yapılmakta.
Hazreti Mevlana Kur’an-ı Kerime hayran; Hazreti Muhammed’e Kurban’dır.

‘Canım bedenimde oldukça Kur’an’ın kuluyum;
Seçilmiş Muhammed’in yolunun toprağıyım.
Birisi, sözlerimden, bundan başka bir söz naklederse,
O nakledenden de bezmişim ben, bu sözden de bezmişim’ demiştir.
Hazırladığım videoyu izlemek için tıklayınız
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder