Kaliçeci Hasan Ağa Camii


istanbul camii

Camiyi, Kaliçeci (veya Halıcı) Hasan Ağa 16. yüzyıl başlarında yaptırmıştır. Yapım tarihi kesin bilinmemekle beraber, Ağa, 1519 yılında öldüğüne göre mescid bu tarihten önce yapılmıştır.


Cami, çeşitli tarihlerde hasar görmüş ve onarımlar geçirmiştir. Gedikpaşa yangınında tamamen yanmış, 1751 yılında Sadrazam Köse Mustafa Paşa tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1868 yılında, Muhâkemât-ı Maliye Komisyon üyesi Mustafa Rıfat Efendi tarafından üçüncü defa yenilenmiştir. Ancak caminin ilk yapıldığındaki özelliklerinden günümüze de hiçbir şey kalmamıştır.
Yapının minberini Testerecizâde Mehmed Efendi koydurarak mescidi camiye çevirmiştir.

Beyazıt Meydanı’na bakan kapıdan girildiğinde abdest alma yerleri ve tuvaletler görülmektedir. Buradan son cemaat yerine geçilir. Son cemaat yerinin doğu tarafında bir pencere, batısında ise kadınlar mahfiline açılan bir kapı bulunur. Kadınlar mahfilini dört beton direk taşımaktadır. Son cemaat yerinden yine bir kapı ile harime girilir. 110 m2 olan harimin doğu ve batı duvarlarında uzun ve yuvarlak kemerli pencereler vardır. Mihrap biraz çarpık olduğundan “Eğri Mihraplı Cami” diye de anılmıştır. Vaaz kürsüsü ve minberi ahşaptandır. Mihrap, pencere içleri ve pencerelerin araları çinilerle kaplanmıştır. Tavan, son yıllarda onarılarak beton ile sıvalanmıştır.

Kagir yapının üstü kiremitli kırma çatı ile örtülüdür. Minare, kare kaide üzerinde olup, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder