Antalya Ahi Yusuf Camii

ANTALYA
Eşiğinden geçtiğimiz kapılar kadar yol yürür, iz bırakırız dünyada; eşiğinde durduğumuz kapılar kadar nefes alıp veririz ki, aldığımız her nefes hem hayatın hem ölümün kapısına atılmış bir adımdır.

Ayları, yılları sayarız da ardımızda bıraktığımız kapıları saymayız. Oysa yeryüzünde kaç yıl dolaşırsak dolaşalım, gördüğümüz, geçtiğimiz kapılar kadardır yaşımız.

Geçen ay ki Antalya seyahatimde birkaç saatte üç dört tane caminin kapısından içeri girmemi nasip eden Rabbime şükürler olsun. Ne zaman yalnız gezme fırsatı bulsam camileri ziyaret ediyorum, Antalya'daki birkaç saatlik yalnızlığımda da camileri gezip her birinde namaz kılmayı tercih ettim ve her birinde bugünkü kapılarıma,bugünüme,ömrümün bu kısmına şükrettim.

Kapısının fotoğrafını çektiğim bu camii Antalya'nın en eski mescidi. 

Antalya Kaleiçi, Mermerli Banyo Sokak'ta yer alan bu mescit, yazıtına göre 647 H. (1249) tarihinde Ahi Yusuf adına yaptırılmıştır. Caminin cephesinde çift kanatlı bir kapı ile kapının iki tarafında dikdörtgen şekilli pencereler mevcuttur. Cephe çok sadedir. Kapı ve pencere üzerleri sivri kemer alınlıklıdır. İbadet yerine kuzeydeki kesme taştan yapılmış ve üzerinde bir niş olan bir kapıdan girilir. Mescit kare planlı ve tek kubbelidir. İnşaat malzemesi olarak moloz taş kullanılmıştır.Bu mescidin kuzeyinde eski kale duvarları kalıntıları arasında Ahi Yusuf a ait bir türbe bulunmaktadır. İki katlı türbenin üst katına açılan blok taşlardan yapılmış bir kemer göze dikkati çeker. Bu kalıntılardan mescidin eskiden bir külliye olduğu izlemi doğmaktadır. Kornişli saçaklı ve piramidal çatı olup alaturka kiremit ile örtülü mescidin dar sokağında, yapıya bitişik yazıtı oldukça tahrip olmuş bir de çeşme bulunmaktadır. 
antalya



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder