Atatürk Arboretumu

ataturk arboretumu istanbul

Yeşile hasret kaldığımız İstanbul’ da yeşile doyacağımız bir mekan Atatürk Arboretum’ u.


Göllerden, yürüyüş alanlarından ve birçok bitki çeşidini göreceğiniz ormanlardan oluşuyor. Rahat rahat fotoğraf çekeyim, yürüyelim ve her bir köşesini göreyim derseniz bir gününüzü ayırmanız lazım.
İçinde ve yakınlarında market vb bir yer yok o yüzden orada gördüğüm çoğu kişi gibi su, su… acıktım.. diye sızlanmak istemiyorsanız minik bir el çantası yerine bizim gibi içi yiyecek ve içecek dolu sırt çantaları ile gidinJ Tripod götürmeyin çünkü yasak. Çekim ücretli. Çektiğim fotoğrafta ücretleri görebilirsiniz. Girişte ücretsiz verilen broşürden mutlaka isteyin. Çünkü broşürde harita vb var onun sayesinde  kaybolmadan her yeri gezebilirsiniz. Bizim gibi otların ormanın içinde gezmeye niyetliyseniz bacaklarınızı kapatan bir şey giyin, elbise giymiştim ve her köşesinde gezip fotoğraf çektiğimiz için de olsa gerek, haftalarca bacağım kaşındı. Sanırım ya bir böcek ısırdı ya da otlardan bir şey oldu. Oranın orman üniversitesine ait bir alan olduğunu ve çeşitli bitki ve hayvanların deney ve öğrenim amaçlı orada yetiştirildiğini sonradan öğrendim, siz şimdiden bilin J
Arboretum Nedir?
Arboretumlar, bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla, yaşları ve orjinleri belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde etiketlenmiş çoğunluğunu ağaç, ağaççık ve diğer odunsu bitki taksonlarının meydana getirdiği ve uygun seçilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat parçalarıdır.
Atatürk Arboretumu Hakkında
Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla orjini ve yaşları bilinen, çoğunluğu ağaç ve diğer odunsu bitkilerin yetiştirilip sergilendiği, Sarıyer ilçesi sınırlarında kalan bitki çeşidiyle birçok yerli ve yabancı botanikçinin ilgisini çekmiş bulunan Belgrad Ormanı ‘ nın güney doğusunda bulunan canlı bitki müzesidir.
Atatürk Arboretumu Tarihi
1949 yılında 38 hektarlık bir alanda Prof. Dr. Hayrettin Kayacık’ın önerisi üzerine İ.Ü. Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğünün işbirliği ile kurulan Atatürk Arboretumu, bugün 296 hektarlık bir alan üzerinde dünyanın değişik köşelerinden gelen birbirinden farklı 2000 bitki taksonlarına ev sahipliği yapmakta.
Atatürk Arboretumu’ na Nasıl Gidilir
Arboretuma gitmek için Taksim'den 42T - Taksim - Bahçeköy otobüsüne binebilirsiniz. 

Ayrıca Hacı Osman ve 4. Levent metro duraklarından da otobüsler gitmektedir.
Araçlarıyla gelmek isteyenler Beşiktaş’tan Sarıyer yönünde Büyükdere Caddesi’nden Hacıosman’a geldiklerinden sonra tabelaları takip ederek Bahçeköy yoluna saparak Bahçeköy’e geldikten sonra, İstanbul Üniversitesi spor salonunun karşısındaki Kemerburgaz Yolu (sol tarafta) ‘ndan dönerek 500 m ileride solda arboretuma gelmiş olurlar.
Atatürk Arboretumu'nda çektiğim fotoğraflardan birkaçı:

Sessizlik ve doğa harika bir yer.
ataturk arboretumu

Cennet gibi deyimini kullanmak uygun.
ataturk arboretumu istanbul

Şirin kaplumbağacıklar da var :)
ataturk arboretumu


Fotoğraf çekim ücretleri ve giriş ücretleri:
ataurk arboretumu fotograf ucretleri





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder