Polonezköy

istanbul polonezkoy

Yağmurlu bir sonbahar gününde Polonezköy’ü keşfettim. Kır restaurantında şömine karşısında kahvaltı ve sonrasında Polonezköy’ün her köşesini keşfetme keyfi…

Polonezköy, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan, eski adı Adampol olan, ünlü bir Polak köyüdür. Karadeniz sahilinden 20 km; İstanbul'un Boğaziçi kıyılarından ise 15 km uzaklıktadır.
Polonezköy 1830 Polonya Ayaklanması sırasında hükümet başkanı, daha sonra da Polonyalı sürgünlerin siyasî lideri olan Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kuruldu. Köyün adı kurucusunun adı olan Adam’dan dolayı Adamköy (Lehçe: Adampol) olarak türetilmiştir. Köyün bulunduğu arazi, 1830'lu yıllarda Saint Benoit Fransız Lisesi'ni yönetmekte olan Lazarist rahipler tarafından çiftlik olarak düzenlenmişti.
O zamanlar Polonyalıların siyasi göçünün merkezi Paris’ti. Prens Adam Czartoryski’nin amacı ise, ikinci bir siyasi merkezini Osmanlı Devleti sınırları içinde kurmaktı. Bu amaçla Michal Czajkowski’yi temsilcisi sıfatıyla Osmanlı Devleti’ne gönderdi. İstanbul’a geldikten sonra 1850 yılında İslamiyet’i kabul ederek Mehmed Sadık Paşa adını alan Czajkowski, Osmanlı Devleti’nde faaliyet gösteren Lazaryen rahiplerden gelecekte Adampol’un kurulacağı ormanlık bir araziyi satın aldı. İlk başta ancak 12 kişinin oturduğu köye sonraki yıllarda en çok geliştiği dönemde 220 sakin yerleşti.
Yıllar geçtikçe Polonezkoy/Adampol gelişti, köyün nüfusu 1830 Polonya Ayaklanması ve 1853 Kırım Savaşına katılan askerlerin yanı sıra Sibirya sürgünü ve Çerkes esaretinden kaçan Polonyalılarla arttı. İlk Polonezkoy sakinleri çiftçilik, hayvancılık ve ormancılıkla meşguldü. Daha II. Dünya Savaşı öncesinden başlayarak ilk tatilciler Polonezköy’e gelmeye başladı.
1938 yılında Polonezköy sakinleri T.C. vatandaşlığına kabul edildiler. 1968 yılında Polonezköy sakinleri işledikleri topraklar üzerinde tapu hakkına sahip oldular. Öte yandan, Czartoryski ailesinin vârisleri ise Polonezköylüler lehine iyelik haklarından vazgeçtiler.
Yakın dönem
Ulaşım imkânları, coğrafî konumu ve güzel manzaraları sayesinde Polonezkoy bir tarım köyünden tatil köyüne dönüşmüştür.
Polonezköy’de toprak köy sakinlerine ya da Polonezköy’e dinlenmeye gelen zengin ve meşhur şahıslara aittir. Polonezköy’un gelişmesi ve köydeki ekonomik şartların düzelmesiyle birlikte 1980’li yıllarda yurt dışına göç eden gençler Polonezköy’e geri dönmeye ve köyde pansiyon, lokanta ve çayevi işletmeye başladılar.
Polonezköy’e gelen ünlüler arasında Macar piyanist Franz Liszt (1847), Fransız yazar Gustave Flaubert (1850), Çek yazar Karel Droz (1904), T.C.’nin ilk Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk (1937), sonradan Jan 23 adıyla Papa olan Nuncio Piskopos Angelo Roncalli (bu ziyaret sırasında birkaç Adampollu çocuğa konfirmasyon sakramentini vermişti) ve T.C. Hükümeti temsilcileri ile birlikte Polonezköy’e gelen, Polonya’nın II. Dünya Savaşı sonrasındaki dışişleri bakanı Adam Rapacki (1961) de bulunuyor. Ayrıca, dünyaca tanınan soprano Leyla Gencer de burada doğmuştur.
Köyü 1985 yılında T.C. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1994 yılında ise, Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa ziyaret etti. Bir sonraki Polonya Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski ise ilki 1996 ve ikinci 2000 yılında olmak üzere iki defa Polonezköy'ü ziyaret etmiştir. Son ziyareti esnasında Aleksander Kwasniewski, Zofia Rizi Anı Evi'ni de gezmiştir. Bu ziyaretten iki sene sonra Polonezköy’un kuruluşunun 160. yıldönümü törenle kutlandı.
Türkiye-Polonya ilişkilerinin gelişmesi sayesinde Polonezköylüler bir taraftan sık sık Polonya’dan gelenleri misafir ederken, diğer taraftan da atalarının ülkesini ziyarete gitmektedirler.
Günümüzde Polonezköy’de yaklaşık olarak 1.000 kişi yaşamaktadır. Bunlar arasında 40 kişi düzgün Lehçe konuşmaktadır. Adampol-Polonezköy’de her yaz Polonezköy’ün Polonya ile olan bağlarını vurgulayan Polonezköy festivali düzenlenmektedir. Polonezköylüler, bu festivale katılan folklor gruplarını kendi maddi olanaklarını kullanarak davet etmektedirler.
Kaynak: Wikipedia
Polonezköy Gezilecek Yerler
Köy tarihçesi ve eski fotoğrafların sergilendiği Zofia Teyze'nin Hatıra Evi
Ağaç oyma heykel ve resim sergisi
 Tarihi Köy Kilisesi
 Kültür Evi
 Yılın her mevsimi koşu ve doğa sporları yapabileceğiniz beş kilometrelik yürüyüş parkuru
Bisiklet parkuru
Yeşillikler içindeki restaurantlarda kahvaltı veya mangal keyfi
Arıcılık Müzesi
Polonezköy’ e  Nasıl Gidilir
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Kavacık çıkışı ve yeni Riva yolu üzerinden. Avrupa yakasından gelenler için Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü geçtikten sonraki ilk sapak, Anadolu yakasından gelenler için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü son çıkış olan "KAVACIK" sapağından girdikten sonra biraz ilerledikten sonra "YENİ OTOBAN (Riva Yolu)" na girilir. [Düz olarak ilerleyen ve köprü altından giden yol, yeni otobandır. Düz olarak devam edin, sağdaki tali yola girmeyin. Ayrıca burada POLONEZKÖY tabelasını da göreceksiniz.]

Yeni yol asfalt ve çok konforlu. Viyadüklerden ilerlerken sağ tarafınızda Acarkent'i göreceksiniz.

Bu yolda yaklaşık 4,5 km. gittikten sonra sağa "Polonezköy" sapağını göreceksiniz. Otobandan buradan çıkarak içeri doğru ilerlemeye ve sık sık karşınıza çıkacak "Polonezköy" tabelalarını izlemeye devam edin.

Bir müddet sonra karşınıza çıkacak dört yoldan yine "Polonezköy" tabelasının gösterdiği istikamette düz devam edin. Dört yoldan yaklaşık 2,5 km. sonra yine "Polonezköy" tabelasının gösterdiği istikamette sola doğru devam ederek ilerleyin. Yaklaşık 3,5 km. sonra Polonezköy'e ulaşacaksınız.
Kavacık sapağından sonra yeni yol üzerinden Polonezköy 13-14 kilometre kadar.

Kavacık üzerinden ikinci seçeneğiniz;
Kavacık çıkışından sonra yeni yola girmeyip sağa saparak BP benzin istasyonu önünden ilerleyerek de Çavuşbaşı üzerinden yine Polonezköy tabelalarını izleyerek Polonezköy'e ulaşmak mümkün.

TEM üzerinden üçüncü seçeneğiniz;TEM’in “Ümraniye Sarıgazi” çıkısından Eski şile yolu istikametine yönelip, Alemdağ’a gelindiğinde Cumhuriyet köyü doğrultusunda ilerleyip, Cumhuriyet köyüne gelindiğinde de sola dönerek ulaşılabilir.

Beykoz üzerinden dördüncü seçeneğiniz;Beykoz üzerinden Toygar’a oradan Mahmut Şevket Paşa’ya, oradan da Üçpınarlar mevkiine güneye yönelerek ulaşılabilir.

Önemli Not: Polonezköy'e İETT Otobüsü, Minibüs veya Dolmuş gibi toplu taşıma araçları yoktur.
Polonezköy hakkında daha fazla bilgi için web sitesini inceleyebilirsiniz;

Ayşe Teyze Bağ Bahçe' de Kahvaltı Keyfimiz. Kahvaltı ve mekan çok güzeldi. Fakat şömine içerisini ısıtmak için yeterli değildi. Mekanın ilkbahar ve yazın daha keyifli olduğundan eminim.





Polonezköy'de evden müzeye çevrilmiş Zosia Teyze'nin Anı Evi'ni ziyaret edebilirsiniz. birkaç odalı ev ve içinde o evde yaşayan kişilerin fotoğrafı var.


polonezkoy muze








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder