Yuşa Tepesi ve Türbesi

yusa tepesi manzara

Harika bir manzaraya sahip Yuşa Tepesine mutlaka gitmelisiniz. Hz.Yuşa türbesini ziyaretimiz…

Yuşâ Tepesi İstanbul'un Anadolu Kavağında Beykoz ilçesinde bulununan tepedir. Kuzeyinde Yoros kalesi bulunur. Tepesi denizden 201 m yüksekliktedir. Tepesi zirvesinin, Yuşâ Türbesi ve Camii'nin bulunduğu mekândır.
Yuşâ Peygamber
Tepesinde gömülü olan zatın Yuşâ (m. ö. 1082-972) olduğunu inanılmaktadır. Yuşâ Peygamber bir rivayate göre Musa Peygamber ile birlikte Mecmeul-Bayreyn’e (Boğaziçi) gelmiş ve vefat ederek bu tepeye gömülmüştür. Çeşitli tefsirlerde Yuşâ'nın Musa'nın vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği, Hıristiyanların ve Yahudilerin ona Yeşu dedikleri nakledilir.
Tarih
Burası tarihin ilk dönemlerinden itibaren kutsal bir yer olarak kabul edilmiş ve çeşitli uygarlıklar burada kendi dinlerinin mabet ve tapınaklarını inşa etmişler. İlkçağlarda burada Zeus tapınağının bulunduğu ve Bizans döneminde bu tapınağın Hagios Michael adında bir kiliseye çevrilmiş. Depremde, belki de bu yapıları 1509 yılında yıkılmış.
Osmanlı döneminde bu tepeye, Sadrazam 28. Çelebizade Mehmet Sait Paşa tarafından 1755 tarihinde bir mescit yaptırıldı. Aynı zamanda burada bulunan ve halk arasında Yuşa Peygamber’e ait olduğu düşünülen mezarın etrafına kagir bir duvar çektirmiş ve türbenin bakımını yapmak için görevliler tayin ettirmiş. Tarih boyunca ziyaretçileriyle bütünleşen ve hep insanların ilgi odağı olmayı sürdüren bu tepede, III. Selim (1789- 1807) döneminin bazı yıllarında, izdihamdan dolayı ‘fitneye mahal olmasın’ düşüncesiyle mevlid okunması bile yasaklanmıştır.
Yuşâ Camii bir yangın geçirmiş ve Sultan Abdülaziz döneminde, 1863 senesinde aslına uygun olarak yenilenmiştir. Dahiliye Nezaretinin 1885-86 tarihli istatistik cetvelinde "Yüşa Aleyhisselam Dergahı" olarak zikrolunan bu alana. yuşa tepesi adı verilmiştir.
İsrailoğulları'nı göçebelikten kurtaran ve Arz-Kenan'a yerleştiren Yuşa'nın bir türbesi de Gaziantep'te bulunuyor. Gaziantep'te Boyacı mahallesinde Boyacı Camii'nden Kavaflar Çarşısı'na doğru uzanan sokakta Pirsefa denilen mevkiide bulunan iki türbeden birinin Yuşa Peygamber'e, diğerinin de sahabe olduğuna inanılan Pirsefa'ya ait olduğu kabul edilir.
Şimdiki durum
1990'lardan sonra Beykoz Müftülüğünün öncülüğünde başlayan ve 2000'lerde de devam eden çalışmalarla, görevli lojmanları, kültür evi, kütüphane, yemekhane, şadırvan gibi sosyal ve kültürel amaçlı müştemilat inşa olunmuş, camii ve çevresi önemli ölçüde tadil edilerek ihya ve imar edilmiştir.
Kaynak:Wikipedia
Yuşa Tepesine Ulaşım
Yuşa Tepesi Beykoz sınırları içinde Anadolu Kavağında bulunur. Bulunduğu yer tarihsel ve doğal güzellikleriyle ünlü bir yerdir. Ancak buraya çalışan otobüs sayısı 1 tanedir. Sadece Anadolu Kavağı ve Kavacık arasında çalışan 15A numaralı otobüs Yuşa tepesine gider. Eğer aracınız varsa Kavacık’tan Anadolu kavağı istikametine giderken YUŞA TEPESİ tabelasını takip ederek yolun sol tarafında yol ayrımını takip edeceksiniz.

Anadolu Kavağına ulaşım için ayrıca; Eminönü’nden günde 3 defa kalkan şehir hatları vapurları ile Sarıyer’den her saat başı hareket eden tekneler kullanılabilir.

Üsküdar’a ulaşım için ise; Eminönü, Kabataş veya Beşiktaş’tan Üsküdar’a vapurla geçilebilir. Üsküdardan Anadolu Kavağı arası 15 A otobüsüne bineceksiniz yaklaşık olarak 30 kilometreleik bir yoldur


yusa turbesi



Arka bahçesindeki çeşme
yusa turbesi bahce




istanbul yusa turbesi

Turbenin duvarında çeşitli yazılardan bir tanesi
yusa peygamber


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder