Abdulbaki Paşa Kutuphanesi NAGMEDAR NEYHANE

zeytinburnu
Merkezefendi Camii ve mezarlığına yakın yerde gizli bir hazine resmen. Ney dinletileri de oluyormuş ben henüz burada bu keyfi yaşamadım ama en kısa zamanda rast gelirim inşallah.

 Çocuklarınızı buraya götürmenizi tavsiye ederim. Kültürümüzü öğrensinler tarihin kokusunu alsınlar. Merkezefendi turbesini ziyarete gittiğinizde bu güzel nağmedar mekanını ziyaret edip bir de ikram edilen çayı içebilir sevdiklerinizle hoş sohbetler yapabilirsiniz.Bu mekan o zamanın Maraş valisi Abdulbaki Paşa tarafından kendisine türbe olarak inşa ettirilmiş. Lakin bittiğinde kubbesinin Merkez Efendininkinden yüksek olduğunu fark edince burayı türbe olarak kullanmaktan vazgeçmiş. Önceleri sıbyan mektebi daha sonra depo olarak kullanılan mekan 1970’li yıllarda Abdülbaki Paşa Çocuk Kütüphanesi olarak faaliyet göstermiş.Daha sonra uzun bir süre kullanımamış. 2007 yılında Zeytinburnu Belediyesi burayı restore edip kültür aktiviteleri yeri olarak kullanmaya başlamış. Önce ismi Neyhane yapılmış daha sonra ise Nağmedar olarak değiştirilmiş.Çok şanslıyım Allah’ın sevgili kuluyum ki ünlü tarihçi ve edebiyatçı ve rehberimiz Dursun Gürlek ile harika bir kültür turu sonrasında grubumuz ile çayımızı yudumlarken Dursun Bey’den burası hakkındaki bilgileri dinledim.
Binayı yapan ve Mimar Sinan’ın da öğrencisi olan Sedefkar Mehmed Ağa ve binanın yapısı hakkında bilgi gidildiğinde kapıdaki levhadan edinilebilir.

“… Girişin üzerindeki levhada sülüs hatla “Selamun aleyküm tıbtum fedhuluha halidin” (sene) 1027 yazılıdır : “Size selam olsun. Tertemiz oldunuz. Haydi ebedi kalmak üzere buraya girin.”  (Zümer suresi 73.ayet)Topkapı tramvay durağından yürüyerek ulaşılabilir Abdülbaki Paşa Kütüphanesi’ne, yani yeni adıyla Nağmedâr’a, Türk musikisiyle ilgilenen herkesin buraya gitmesini tavsiye ederim.

Adres: Semiha Şakir Caddesi Zeytinburnu Meydanı Zeytinburnu / İSTANBUL
Tel: 0212 415 58 58 Fax: 0212 415 51 57


nagmedar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder