Yenikapı Mevlevihanesi
Yenikapı Mevlevihanesi, Sünbül Efendi aracılığıyla Mevleviliğe gönül koymuş Yeniçeri Katibi Malkoç Efendi tarafından inşa edilip 1597 yılı Recep ayında hizmete açılmış.
İnşasından sonra Mevleviliğin İstanbul’daki en önemli merkezi haline gelmiş.Burada Mevleviliğin ne olduğundan kısaca bahsetmek istiyorum. Mevlevilik Mevlana’nın ölümünden sonra onun görüşleri ve tasavvufi düşünceleri üzerine kurulan bir tarikat. Mevlevilik deyince ilk akla gelen ‘sema’ işitmek anlamına geliyor. Sema dönmek değil bir zikir halidir. Her mekanda sema edilmez.
Sevgili Mevlana’mız ilk semasını şu şekilde yapar: Konya Karaman çarşısında Selahattin Zerkubi’nin altın dükkanının önünden geçerken altınlara vurulan çekiş seslerini duyar. Mevlana bu ses eşliğinde sema eder. Selahattin Zerkubi dükkandakilere çekiç sesini durdurmamalarını altınlara ne olursa olsun devam etmelerini söyler ve o da Mevlana ile sema etmeye başlar. Sema sembolik olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah’ a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip İnsan-ı Kamil’ e doğru yönelişini ifade eder.Yenikapı Mevlevihanesinde de gördüğümüz gibi sema alanı ibadet alanıdır. Sema bir eğlence unsuru değil bir zikir bir ibadet. O yüzden düğün salonlarında ve benzeri yerlerde sema gösterilerinin yapılması uygun değil.Yenikapı Mevlevihanesi Balkan ve Çanakkale Savaşları sırasında hastane olarak kullanılmış.
Edebiyatımızın seçkin şahsiyetlerinden Şeyh Çelebi ve eski musiki sanatçılarımızdan İsmail Dede de burada yetişmiş.Bu yüzden kültür tarihimiz açısından da önemli bir yer.Atatürk tekkeleri kapatınca çocuk yurdu olarak kullanılmaya başlamış. 1961 de çıkan bir yangında tamamı yanmış. Daha sonra da birkaç kez kundaklanmış. Ve kullanılmaz halde kaderine terk edilmiş. 2005 yılında restore edilmeye başlanmış ve 2010 yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine tahsis edilmiş. Şu an kültür ve bilim merkezi olarak hizmet vermekte. Restore edenlerden ve bize tarihimizi görme fırsatı verenlerden Allah razı olsun. Mevlevihanede sema gösterileri oluyor hem de ücretsiz, takip edip, müsait bir zamanınızda gidebilirsiniz. Tarihimizi, tarihi mekanlarımızı ve kültürümüzü yaşatmaya çalışalım. Özellikle de lütfen çocuklarınızı buralara mutlaka götürün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder