Bernarda Alba'nın Evi

tiyatro bernarda albanın evi

Benim gibi tiyatro sever arkadaşım daha önce de başka oyuna gittiği Beyoğlu 2.Katta bu oyun için biletlerimizi aldı. Eminönü’nden Karaköy’ e doğru yürürken beni önceden uyardı korkabilirsin tiyatro çok ıssız bir yerde diye ama o kadar korkulacak bir yerde olduğunu yine de tahmin etmemiştim.
Tiyatronun binası çok acayip bir sokaktaydı. En azından benim için acayip bir sokak. Ama binadan içeri girince sokağı unutuyorsun. Sanat, sanatseverler, fazla karanlık bulduğum cafesi ve sonunda oyuncuların adeta yaşadığı oyun. Küçük bir odada oyun tam önünüzde değişik bir tiyatro ortamı. Kesinlikle tavsiye ederim.
İkinci Kat
4. sezonunu Karaköy'de açtığı yeni mekanında karşılayan ikincikat, 2010’da Sami Berat Marçalı ve Eyüp Emre Uçaray tarafından kuruldu.

Tiyatro Ödülleri, Tiyatro Eleştirmenler Birliği Ödülleri, Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, Afife Tiyatro Ödülleri, Lions Ödülleri ve Direklerarası Seyircileri Ödülleri’nden birçok adaylık ve ödül kazanan ikincikat, Ebru Nihan Celkan, Sami Berat Marçalı, Alper Kul ve Özgür Özgülgün’ün yanı sıra Philip Ridley, Joe Penhall, Anthony Neilson gibi yabancı yazarların yazdığı metinleri sahneledi.

Karaköy’den başka yerlerde de sahneleri varmış.
Bernarda Alba’nın Evi
Evin erkeğinin ölümü üzerine sekiz yıl sürecek bir yas ilan eden Bernarda, beş kızını ve kendini ata ocağına hapseder. Bu öylesine eşsiz bir yastır ki, artık kapılardan, pencerelerden hava bile sızmayacaktır içeri. Çünkü dedesinin evinde de böyle olmuştur, babasının evinde de.
Bu kendi bedenlerinde hapsolmuş kadınların dünyasında, tutkularının peşine düşenler için trajedi kaçınılmazken, arzularını dizginleyebilenler, sustukları sürece ne kendilerini ne de düzeni tökezletirler. Babaları ile birlikte diri diri  gömülen bu beş dilsiz kurbağa için susmak ve beklemek dışında bir seçenek yoktur.
Yazan: Federico Garcia Lorca
Yöneten : Abdullah Cabaluz
Oyuncular:
Bernarda Alba: Aslıhan Azeri
Hizmetçi: Neslihan Arol
La Poncia: Evrim Şahintürk
Amelia: Burcu Halacoğlu
Dilenci/Köylü: Deniz Kılıç
Magdelana: Serpil Bilgil
Martirio: Zeynep Işık Yardımcı
Adela: Başak Sakarya
Angustias: Firuze Engin
Prudencia: Nergis Uslu 
Maria Josefa : Nesril Yılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder